Layer 1

Dariuz methodiek

digitale vaardigheden met een sociaal hart




Dariuz introductie


Een inclusieve samenleving is - in de optiek van Dariuz – een beschaafde samenleving. Een wereld waarin alle mensen, ook die met een afstand tot de arbeidsmarkt, meedoen op basis van hun talenten en hun mogelijkheden. Waar we denken en handelen zonder drempels, zonder beperkingen.

Met de inzet van DAATLAB deelnemers krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans zich nuttig in te zetten binnen de samenleving. Dit doen we met de inzet van ons PSO30+ certificaat waarbij we social return invullen. De mogelijkheden hiertoe zullen wij in verschillende scenario's meenemen.

Om de instroom van DAATLAB deelnemers objectief te beoordelen gebruiken we -binnen DAAT- de Dariuz-methodiek. We hebben immers meerdere zelfstandig functionerende "klasjes" met een eigen locatiemanager die volgens een vast curriculum de uitstroom genereert.

Voor iedere professional in het sociaal domein die mensen helpt met een afstand tot de arbeidsmarkt is Dariuz een kompas en objectief gespreksleidraad. Of dat nu is voor gemeenten, UWV, werkbedrijven, scholen of (sociaal) werkgevers; een duurzame arbeidsplaats voor je klant is altijd je doel. De Dariuz methodiek is voor die reis een onmisbare gids.


Met vriendelijke groet,


Adrian Ariese & ​Frank Wensink

DAAT BV


DAAT

Meer dan alleen data


Onze missie is het optimaliseren van de informatievoorziening van organisaties zodat deze kunnen excelleren in hun vakgebied.

Dit doen wij door het kwalitatief verzamelen, structureren en visualiseren van data.

Wij staan voor hoge maatschappelijke betrokkenheid, mede door het opleiden en inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dariuz in perspectief gezet


Situatieschets

Dariuz is in 2008 gebouwd op het wetenschappelijke fundament van ‘TNO Kwaliteit van Leven’. Ook de zakelijke behoefte van twee SW-bedrijven (waaronder Rivierenland waarmee DAAT samenwerkt) aan valide instrumentarium was en is nog steeds een intrinsieke motivatie. Maar het belangrijkste fundament onder Dariuz is misschien wel de ideële missie. De behoefte het goed te doen en met betekenis bij te dragen aan het geluk van mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. De hieruit geboren Dariuz methodiek is de kern van het denken en doen waarbij DAATLAB met name de methodiek gebruikt in het selecteren van de toekomstige trainées. Immers onder de soms moeilijk te benaderen oppervlakte ligt vaak een oprechte motivatie. Deze als drijfveer gebruiken om een trainée in zijn of haar kracht te zetten is ons streven.

Deze selectie methodiek is daarbij de rode draad in de slimme oplossingen die wij aanbieden voor een soepel en duurzaam participatieproces.



Als professional in het sociaal domein sta je met de Participatiewet voor complexe uitdagingen. Nieuwe doelgroepen, strengere eisen, verschoven verantwoordelijkheden. Vaak worstelen betrokken partijen nog met deze opdracht. Op zoek naar de juiste uitvoering van het participatieproces. ‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar een duurzame werkplek’ is een mooie en heldere missie. De praktijk is echter weerbarstig. Soms vinden werk en talent elkaar gemakkelijk. Vaak is er wat meer inzet nodig. Met passie, bevlogenheid, kennis en een set specialistisch gereedschap. Dariuz ondersteunt bij het door- en overzien van deze processen. Door samen te zoeken naar oplossingen vinden we de optimale aansluiting. Zo helpt Dariuz bij het slim en efficiënt inrichten van het participatieproces.

Kortom: Dariuz als ondersteunende talentscout.


Dariuz methodiek

Methodisch werken, kwalitatieve- en proces-informatie op één plek

Leerwerkbedrijven hebben in deze dynamische en wisselende tijd uitdagende opdrachten. Hoe kunnen we onze kandidaten en werkzoekenden, op basis van hun competenties matchen met de juiste interne leerwerkplekken of externe vacatures? Hoe kunnen we onze professionals ondersteunen om methodisch te werken en zorgen dat ze één taal spreken? Hoe maken we de ontwikkeling en hety startpunt van onze mensen zichtbaar?

Om op deze vragen een antwoord te geven gebruiken we als DAATLAB de Dariuz-methodiek.

We hebben onze intake ontwikkeld waarop de wetenschappelijk onderbouwde methodiek van Dariuz kan floreren. We hebben een focus op de onderliggende drijvers en eigenschappen van onze trainées waarbij we op basis van objectieve data een uitspraak doen rondom slagingskansen in het IT-domein en dan met name data-gerelateerd. Daarmee geven we effectief richting gegeven aan ontwikkelingsmogelijkheden van de werkzoekende. Daarmee wordt de focus aangebracht naar een duurzame plaatsing.

Sneller & slimmer werken door volledig inzicht

Met behulp van dit platform wordt een compleet beeld van de werkzoekende verkregen. Dit geeft de wetenschappelijke basis voor ontwikkeling en bemiddeling naar de meest kansrijke en duurzame werkplek. De professional wordt ondersteund in methodisch werken. De manager krijgt meer zicht op de karakteristieken van de doelgroep en het effect van gekozen oplossingen.

Functionaliteit voor professionals

Professionals die met dit platform werken hebben meer grip op hun caseload. Ze hebben inzicht in de ontwikkeling van iedere werkzoekende en gaan gericht aan de slag met het activeren naar werk. In effectieve stappen wordt snel duidelijk wat de talenten, kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Op basis van de KPI’s van de organisatie kunnen de juiste accenten worden gelegd.

Functionaliteit voor werkzoekenden

Daar waar mogelijk en gewenst kunnen de kandidaten zelf of onder begeleiding aan de slag met het verkennen van hun talenten, hun werk-mogelijkheden én leren ze om zichzelf te presenteren. Kort gezegd: de werkzoekende werkt gericht en gestructureerd aan het vullen van zijn ‘Skillspas’. Het werken aan de Skillspas is motiverend voor de kandidaat en verhoogt het zelfvertrouwen.

Op basis van het hierdoor ontstane profiel kan gericht en gedigitaliseerd met behulp van een assessment naar intern dan wel extern passende leerwerkplekken en vacatures.

Hierdoor:

  • Ontwikkelen en matchen we naar duurzaam werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op basis van competenties.
  • Ontstaat een betere besluitvorming en meer inzicht door het koppelen van data in een vaak complex landschap van applicaties.
  • Optimale samenwerking tussen alle professionals in de keten zodat de kandidaat de beste ondersteuning krijgt.

Gebruikte competentie-profielen DAATLAB

In de selectiefase gaan we gezamenlijk door de lijst met potentiële trainées.

Hierbij gebruiken onderstaande instroom criteria:

  1. 1.Analitisch onderlegd (test)
  2. 2.Basis in microsoft office
  3. 3.Werkfit (op tijd kunnen komen)
  4. 4.Nederlandse vaardigheid (Minimaal B1)
  5. 5.Dariuz-competenties:
    1. a.Nauwkeurigheid 100%
    2. b.Leergierigheid 100%
    3. c.Doorzettingsvermogen 100%
    4. d.Leervermogen 80%
    5. e.Afspraken nakomen 60%
    6. f.Werktempo 30%
    7. g.Zelfstandigheid 50%
    8. h.Communicatieve vaardigheden 40%
    9. i.Gevoel voor arbeidsverhouding 80%
    10. j.Stressbestendig 30%

Hierbij gebruiken we de loonwaarde-metingen. Het getal erachter geeft eenb wegingspercentage aan.

Björn Schuurmans - Specialist banenafspraak


Björn is binnen DAATLAB de consultant voor een inclusieve samenleving. Hij brengt diversiteit, inclusie en organisaties bij elkaar in een wereld waar regels, financiële gevolgen en sociale empathie weliswaar complex zijn maar ook dicht bij elkaar kunnen liggen.  Hij brengt bedrijven, gemeenten en regelgeving bij elkaar in de DAATLAB-vestigingen. Binnen DAATLAB is Björn verantwoordelijk voor de vestigingen en het Curriculum.

Onderdeel hiervan is de Dariuz-instroom.



Hij is binnen DAATLAB, dè specialist betreffende de Banenafspraak en bedrijfsanalyses, Daarbij is hij inzetbaar voor de Arbeidsmarktregio Achterhoek inzake: Jobcarving, Sociale Zekerheid, Banenafspraak, Quotumwet, Loonkostensubsidie, Loonwaarde, Jobcoaching, Bedrijfsanalyse, SROI en MVO

Hierbij wordt onder andere de methodiek functiecreatie gebruikt. Als adviseur zit Björn deels in de uitvoering en deels bij het beleid. Ook kijkt Björn hierbij naar de inzetmogelijkheden voor andere doelgroepen van gemeenten en UWV om het begrip MVO extra dimensie te kunnen geven, waaronder mensen vanuit het Doelgroepenregister en Statushouders. Ondersteunt consulenten van bijvoorbeeld gemeenten bij de vertaling van het beleid naar de praktijk en helpt de beleidsfunctionarissen van de gemeente op inhoudelijke vraagstukken en stel onder andere beleidsstukken op. De afgelopen jaren heeft Björn via CompetenSYS gemeentes en SW-bedrijven bijgestaan bij het maken van beleid, interpreteren van bestandsanalyses. Heeft Björn meerdere bedrijven geadviseerd over hun SROI-invulling en meerdere organisaties begeleidt bij hun aanvraag voor de PSO-aanvraag. Hij voert loonwaardemetingen uit middels het CompetenSYS systeem en het Dariuz systeem.

Verder geeft Björn diverse trainingen voor P&O-medewerkers van (SW-)bedrijven en gemeentes inzake diagnostisering werkfitheid van (SW-)medewerkers en consultancy bij SW-bedrijven inzake de inrichting voor plaatsingsmogelijkheden.

http://www.bjornschuurmans.nl

https://www.linkedin.com/in/bjornschuurmans/



Onze sociale insteek

Onze organisatie

DAAT is een organisatie die vanuit sociale betrokkenheid werk-leertrajecten aanbiedt in het data-spectrum (vanuit DAATLAB). Daarnaast voeren we via DAAT Onderzoek opdrachten uit voor o.a. gemeenten en zorg-instellingen met een mogelijkheid tot invulling van hun SROI-verplichting. Hierbij hebben we een hart voor mensen en streven naar een inclusievere samenleving. DAAT is PSO trede 3 gecertificeerd (30+).

Wat is Social return (on Investment) of SROI?

Het toepassen van social return of SROI bij overheidsopdrachten (inkopen of aanbestedingen) is o.a. bedoeld om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te bieden op werk en/of ontwikkelingsmogelijkheden. (Semi-) publieke opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies of waterschappen vragen bij overheidsopdrachten aan hun leveranciers en opdrachtnemers om deze personen een (ontwikkel)kans te geven binnen de organisatie, zolang zij een overheidsopdracht uitvoeren.

Prestatieladder Socialer Ondernemen

Voor de invulling van Social Return wordt gebruik gemaakt van de ‘Prestatieladder Socialer Ondernemen´(PSO). Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen tegen een gegarandeerd goede kwaliteit. De PSO maakt gebruik van vier prestatieniveaus: van de status aspirant oplopend naar trede drie (de koplopers op het gebied van socialer ondernemen). Extra motivatie dus om als bedrijf te zorgen voor een kwalitatief goede invulling van SROI.

Wie behoren tot de doelgroep van Social Return?

Het gaat om mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het overbruggen van de afstand tot de arbeidsmarkt. Dit gaat om mensen die vallen onder de Participatiewet en om degenen die gebruik maken van de WSW-, WGA-/WIA-/WAO-, Wajong- of NUG-regeling.

Organisatiedoelstellingen

Met de toepassing van social return zorgt u ervoor dat een investering, naast het 'gewone' rendement, een concrete sociale winst oplevert. Zo draagt inkopen en aanbesteden bij aan de realisatie van organisatiedoelstellingen en het creëren van maatschappelijke meerwaarde.


Belangrijke kaders bij de invulling van Social Return

  • De invulling van social return is maatwerk.
  • Social return activiteiten mogen in de opdracht worden uitgevoerd maar ook binnen de eigen bedrijfsvoering, of bij een onderaannemer of toeleverancier.
  • Als opdrachtnemer blijft men hoofdverantwoordelijk voor het nakomen van social return.
  • Men realiseert de social return verplichting binnen de looptijd van de opdracht.

Sociaal gezicht

Social Return is het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is bedoeld voor organisaties die hun sociale hart willen laten spreken.

“Van verplichting naar werk verlichting!”


Jullie heldenDAAT


Ook jullie kunnen DAAT inzetten voor verschillende werkzaamheden. Dit allemaal met een PSO trede 3 (30+) certificaat en dus de mogelijkheid om de SROI verplichtingen in te vullen.

DAATLAB

Iedere organisatie kan kiezen voor het inzetten van een deelnemer van DAATLAB. Dit kan ter ondersteuning van datagestuurd werken of andere platformgedreven projecten. Denk aan:

  • maken visualisaties in BI tooling
  • koppelen van databronnen met tooling
  • connectoren herstellen / inrichten
  • code aanpassen na bug's
  • projectmatig in een team vraagstukken oppakken
  • datasets schonen

Het inzetten kan op verschillende manieren. Dit afhankelijk van de wensen van jullie organisatie. Wel is ons overstijgende doel voor de deelnemer om te komen tot duurzame* inzetbaarheid met inzet van mensen uit de regio.

(*Duurzaam: 6 maanden of langer voorzien van werkzaamheden)


Opties van de inzet van een DAATLAB zijn:

  • werken in opdrachtbasis
  • werken op basis van een urenkaart (gemiddeld x aantal uren voor x aantal maanden)
  • detachering
  • zachte en vrijblijvende overgang van DAATLAB naar jullie organisatie **
  • overdracht van DAATLAB naar de betrokken afdeling met begeleiding en scholing voor een "x" aantal maanden


DAAT Onderzoek

Daarnaast kunnen jullie ook kiezen voor extra expertise die (tijdelijk) niet beschikbaar is (vanuit capaciteit of kennis) om complexere vraagstukken op te lossen. Hiervoor hebben wij een ervaren medewerker beschikbaar die al dan niet naast de deelnemer van DAATLAB kan bijdragen. Deze ervaren medewerker kan helpen met diverse werkzaamheden. Daarbij zijn wij als bedrijf het sterkst is het pragmatisch oplossen van issues of vraagstukken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hoe kan ik mijn gegevens met de juiste mensen delen binnen of buiten de tooling?
  • Hoe koppel ik die databron met mijn tooling?
  • Hoe moet ik bug x oplossen?
  • etc....

Het is ook mogelijk om een heel vraagstuk van A tot Z op te laten lossen door de ervaren medewerker in combinatie met de inzet van één of enkele DAATLAB deelnemers.

**vrijblijvend wil zeggen dat als er geen match is dat er een andere deelnemer gekozen kan worden of na een evaluatie besloten wordt toch geen deelnemer in te zetten in een meer continue vorm.

Wat ons uniek maakt...

Wij geven jullie data waarde!

Onze missie is het optimaliseren van de informatievoorziening van organisaties zodat deze kunnen excelleren in hun vakgebied. Dit doen wij door het kwalitatief verzamelen, structureren en waarderen van data. Wij staan daarbij voor hoge maatschappelijke betrokkenheid.

DAAT Onderzoek is expert op het gebied van dataverzameling, data-analyse en visualisatie en helpt bedrijven inzicht te krijgen in hun data.

Data is een set van gegevens. Denk aan klantgegevens, gegevens uit uw boekhouding, informatie via uw website, bestelgegevens, offertes, product- documentatie, meetwaarden uit uw productieproces, en nog veel meer. Alles wat iets zegt over uw organisatie of bedrijfsproces. Inzicht in uw data levert de kennis op die nodig is voor het maken van de juiste strategische keuzen.

We maken dus niet alleen hoogwaardige dashboards en digitale oplossingen maar bereiken dit mede door opleiding en inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer dan alleen data, mensen zijn belangrijker

Sociaal ondernemen 


Sociaal ondernemen is verantwoordelijkheid nemen voor maatschappelijke uitdagingen. Bij DAAT weten we daar alles van.

Als verbinder van de inclusieve arbeidsmarkt brengen we werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkgevers die sociaal ondernemen samen. Wij geloven namelijk dat iedereen betekenisvol werk kan doen.

Data analyse

Verzamelt uw organisatie data maar daar blijft het bij? Wij kunnen uw data analyseren om zo uw organisatie te voorzien van (stuur)informatie waarvan u niet wist erover te beschikken. Enkele methodieken van DAAT zijn het inzichtelijk maken van patronen, het aanbrengen van segmentatie of het classificeren van data met behulp van Machine Learning. Door informatie in een context te plaatsen kan uw organisatie stappen zetten om ‘data-driven’ te worden.

Visualisatie

Een visualisatie zegt in veel gevallen veel meer dan tekst of een overzicht met cijfers. Door uw data te visualiseren in een dashboard, digitaal rapport of rapportage is in één oogopslag het verhaal dat u wenst te vertellen duidelijk en geeft daardoor meer informatie. DAAT kan dit voor u verzorgen of dit nu is in Power BI, Tableau of een ander BI-pakket. Wij leveren een interactief en voor u op maat ingericht dashboard of digitaal rapport.

Textmining

DAAT gebruikt Python i.c.m. Machine Learning of Text Mining om teksten te analyseren en zo alleen noodzakelijke informatie naar boven te halen. Hierdoor krijg je inzicht in tekstopbouw, de schrijfwijze en het categoriseren van onderwerpen. Het analyseren van teksten én belangrijke passages onder de aandacht brengen is een oplossing om op efficiënte en objectieve wijze inzicht te krijgen in grote hoeveelheden tekst. Zo worden o.a. Zorgplannen (kwaliteitskaders VV en Gz) geanalyseerd/geclassificeerd en in een overzichtelijke rapportage opgeleverd.


Spraakmakende referenties


"Dariuz, data, en een sociale insteek...

...all connected"


Frank Wensink - 06 11 094 744 / [email protected]

Adrian Ariese - 06 394 334 00 / [email protected]